
10 januari 2017: Deze maand treedt de nieuwe NEN 2767 in werking. Wat verandert er? We hebben de belangrijkste wijzigingen op een rijtje gezet. Op dit moment bestaan er nog afzonderlijke normen voor Vastgoed en Infra met het nadeel dat de methodiek en praktische invulling bij beide normen niet gelijk is. Zo wordt de NEN 2767 bij vastgoed met name gebruikt als onderbouwing voor een MJOP, terwijl bij Infra vooral wordt geïnspecteerd op risico’s, welke als onderlegger bij prestatiecontracten kunnen worden gebruikt. Reden voor een update. De nieuwe norm NEN 2767-1 Conditiemeting voor de Gebouwde omgeving is een samenvoeging van de normen voor gebouwen en infrastructuur.
Conditiemeting volgens NEN 2767 is een methode om de kwaliteit van bouwdelen en gebouwen objectief te meten. Met een conditiemeting wordt de technische staat van een gebouw of bouwdeel meetbaar gemaakt en uitgedrukt in een zespuntsschaal. De basis van een conditiemeting is het kwalificeren en het kwantificeren van gebreken van bouw- en installatiedelen. Inspecteurs leggen per bouw- en installatiedeel gebreken en eventueel veroudering vast en tevens de risico’s als een geconstateerd gebrek niet direct wordt aangepakt. Het resultaat van de conditiemeting is een conditiescore. Een bijbehorende registratie van gebreken en kenmerken van gebreken. De meetresultaten helpen MJOP’s op te stellen.
Belangrijkste doorgevoerde verbeteringen in toepassing conditiemeting met de nieuwe NEN 2767 zijn:
Integratie Vastgoed en Infra
Decompositie
Aanscherping en eenduidig maken definities voor gebouwen, infra en bijbehorende installaties
Verbetering uitleg conditiebepaling bij meerdere gebreken
Mogelijkheden aanvullende inspecties
Prioriteitsstelling, risico’s en RAMSSHEEP-aspecten
Verder wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de aggregatiemethode, de gebreken dataset in deel 2 en het begrip verval (inschatting conditie op basis van de verouderingskromme).
Integratie Vastgoed en Infra
De belangrijkste wijziging is de integratie van de Vastgoed (NEN2767 deel 1 en 2) en Infra (NEN 2767 deel 4) norm tot één nieuwe norm. Het grootste gevolg van deze integratie is het introduceren van een decompositielijst voor vastgoed. De Infra norm maakt hier al gebruik van. Deze lijst is via een webtool van de NEN te raadplegen en geeft invulling aan de volgende onderdelen: -Beheerobject -Element -Bouwdeel. Ook de mogelijke gebreken op deze onderdelen zijn in de webtool opgenomen, handelingen maken geen onderdeel uit van de webtool. Met een koppeling met de NPR4768 zijn foto’s van die onderdelen, van de gebreken welke mogelijk zijn en hoe je bijvoorbeeld intensiteit kunt beoordelen te raadplegen. Een gebrek wordt geregistreerd op het onderdeel Bouwdeel. Voor Vastgoed zal er ook zoiets komen, momenteel staat deze ontwikkeling nog in de kinderschoenen. Als Beheerobject kan gedacht worden aan een gebouwtype (bv. appartement), het element is vergelijkbaar met de hoofdcode van de NLSfB (bv. warmteopwekking), een bouwdeel is een los functionerend onderdeel (bv. CV ketel). Het zou goed kunnen dat de NLSfB code bij het inrichten van de Vastgoed decompositielijst niet meer gebruikt gaat worden. Esthetische gebreken gaan uit deze lijst; die worden opgenomen in een aanvullende inspectie (optioneel) die leidt tot een verzorgingsscore, dit wordt in Bijlage C omschreven. Zolang de decompositielijst voor Vastgoed er niet is, blijft Vastgoed gebruik maken van de bestaande gebrekenlijst (NEN 2767 deel 2).
Bijlage C
De nieuwe norm krijgt een Bijlage C, waarin aanvullende inspecties worden omschreven. Het idee van integrale inspecties leeft bij zowel Vastgoed als Infra en is iets wat Plandatis ook al jaren in de markt tegenkomt. Bijlage C speelt daar op in. Doel is dat die aanvullende inspecties ook resulteren in een score van 1 t/m 6, net als de conditiescore. En dat hier ook risico’s op vastgesteld kunnen worden.
Functionaliteit van een bouwdeel
In de huidige norm wordt nog vaak gerefereerd aan de invloed van een gebrek op de functionaliteit van een bouw of installatie onderdeel. Die directe invloed verandert in een indirecte invloed. Dit om de verwachting weg te nemen dat je met een NEN 2767 inspectie zekerheid hebt over de functionaliteit van de onderdelen.
Bijlage D
In Bijlage D wordt de risico of aspecten/ prioriteiten matrix omschreven, conform de huidige Infra matrix. Dit betekent dat er 11 in plaats van 9 prioriteiten kunnen komen en er minimaal 9 risico’s omschreven kunnen worden. Infra gebruikt hiervoor de RAMSSHEEP methode. Een combinatie van Bijlage C en D kan nu goed worden gebruikt bij het afsluiten van prestatiecontracten. Het is ook de bedoeling dat er naast een visuele waarneming, er voor onderdelen ook metingen moeten kunnen worden uitgevoerd om de technische staat te bepalen. Bij Infra gebeurt dit al, bij Vastgoed beperkt. Het gebrek verval wordt nu als te algemeen ervaren en zou met metingen specifieker kunnen worden ingevuld.
Disclaimer - Algemene Voorwaarden | © Keurhuis Nederland | Ontwerp en realisatie: Stdesign Concept + Creatie